Norwegian

This page was created when I was learning Norwegian:

Malin Kundang

2008-12-18_191915En gang for lenge, lenge siden var det ei fattig gammel dame som bodde i et kummerlig lite hus i en liten landsby ved havet sammen med sønnen sin som het Malin Kundang. En dag kom et stort skip til landsbyen. Det var et handelsskip fra en annen by.

Da bestemte Malin seg for å bli med skipet fordi det var vanskelig å tjene penger i den fattige landsbyen. Så seilte Malin bort med moras velsignelse. Mora følte seg veldig trist, hun gråt mye når hun så Malin seilte bort med skipet.

I mange år ventet mora på å høre fra sønnen men det kom aldri noen brev. Hun hadde hørt fra noen at Malin hadde blitt en velstående mann i en annen by.

Så en dag kom et stort og flott skip til landsbyen. Om bord var en rik handelsmann og den vakre kona hans. Alle folk i landsbyen kom til havna for å se på det skipet. Når handelsmann og kona hans kom ned fra skipet, med det samme mora så mannen, gjenkjente hun Malin sønnen sin.

Hun var så glad at Malin endelig kom tilbake. Hun gikk bort til Malin med tårevåte øyne. Hun sa “Malin kjære sønnen min, du kommer tilbake”. Malin så på den fattige gamle dama. Han skjønte at det var mora, men han ville ikke vedkjenne seg henne fordi hun var så fattig og han ville ikke at kona hans skulle vite at han hadde en slik fattig mor.

Derfor sa Malin til den stakkars dama “Hvem er du? Jeg kjenner ikke deg!” Mora forsøkte å overbevise sønnen sin, men hun klarte det ikke. Malin dyttet henne bort og gikk om bord igjen. Mora ble sint. Så hun ba til Gud “Å Gud, hvis sønnen min ikke vil vite av meg, gjør ham til en stein!!”

Plutselig kom det regn og vind og lyn og torden og veltet skipet. Skipet ble til en holme. Den dag i dag finnes det en holme som heter “Malin Kundangs stein” på en strand i Padang på Vest-Sumatera i Indonesia. Folk tror at dette er restene av Malin Kundangs skip som ble forsteinet.

17. august

 

2008-12-18_195551Norge feirer 17. mai som sin nasjonaldag. I Indonesia feirer vi 17. august som vår nasjonaldag. På den dagen feirer vi frihet og seier over Nederlands kolonialisme i 1945. Feiringen kan være mellom to og tre dager avhengig av hvor i landet.

Tidlig om morgenen den dagen samler alle skoleelever og lærere seg i skolegården for en seremoni. De synger nasjonalsangen mens flagget heises. Rektoren holder en tale. Denne seremonien holdes også ved alle offentlige kontorer.

Samme ettermiddag eller neste dag skal det bli en parade med skolemusikkorps, og elever kler seg i nasjonaldrakter fra alle våre 33 provinser. De går i tog gjennom hovedgata. De har også på seg mange forskjellige yrkesklær, for eksempel politimann, lege, sykepleier, lærer, soldat, osv.

Det er også mange leker og konkurranser som finner sted i alle nabolag. For eksempel idretts-, spise-, og sangkonkurranser. Men det mest morsomme og populære leken er palme klatring. Palmene er ca. 8 meter høye og smurt med fett. På toppen av palmene henger mange presanger.

Alle gutter og voksne menn jobber sammen i grupper for å klatre opp palmene. Men det er jo vanskelig, fordi palmene er veldig glatte. Så vanligvis faller de mange ganger før de endelig klarer det.

Om kvelden er det konsert i noen byer. Alle koser seg!!

Advertisements